Щоб використати дане посилання будь ласка авторизуйтесь
Перейти для авторизації

Пригоди українських стоматологів у Франції та Швейцайцарії

ПРИГОДИ УКРАЇНЦІВ У ФРАНЦІЇ ТА ШВЕЙЦАРІЇ. ЯК УКРАЇНСЬКІ СТОМАТОЛОГИ ПОЄДНАЛИ КОРИСНЕ З ПРИЄМНИМ

Ці п’ять днів  вмістили стільки вражень, емоцій, знань і спілкування, що може вистачити на цілий рік. Учасники Всесвітнього Симпозіуму ІТІ у Женеві, а також незабутньої подорожі у Францію повернулися трохи втомлені, але дуже задоволені і щасливі. «Настільки якісно поєднати корисне – тобто знання, отримані на найпрестижнішому заході у світі імплантології з приємним – тобто екскурсією  по весняному Ліону та винному району Божоле, а також красунею-Женевою, рідко коли вдається», кажуть учасники поїздки, організованої компанією Інспе для своїх клієнтів.

                  

          

Ліон зустрів сонцем і для контрасту трохи додав дощу, місто на пагорбах захоплює з перших хвилин. Звивисті вулички і зелені парки, старовинні ательє ліонських ткачів і гастрономічний рай для гурманів. Стильний готель, в якому можна прямо з номера робити кумедні фото і миттєво відсилати друзям, або відпочити в холі на червоних санях. Такими були перші враження українських лікарів-стоматологів, які  з Женевського аеропорта потрапили в другу столицю Франції.

Кажуть, пізнати країну можна лише побувавши в гостях вдома у когось з її мешканців.  Так сталося і з нашою групою. Затишний дім, що потопає в зелені і знаходиться у передмісті Ліону, широко розкрив двері перед п’ятдесятьма  гостями з України. Господарі Седрік Шерве та Олена Мацех – трохи схвильовані – не кожного дня приймаєш таку велику компанію, але з перших хвилин атмосфера дому і саду, чудова музика та найкраще вино захоплюють гостей, дозволяючи їм насолодитися стилем справжнього французького барбекю. Першим на столі з’являється запашний французький хліб і чудові салати, вже димляться просто неба маленькі курячі шашлички, шкварчить соковите м’ясо, рум’яниться ніжна рибка і креветки.  

                

Тости від українців виголошуються один за одним, а у відповідь господар дому Седерік: «Я люблю українців в Україні, а тепер буду любити українців у Франції» - що не кажи, а бальзам на душу. Олена Мацех говорить, що вражена енергетикою гостей, всі такі світлі і просто випромінюють позитив.

Наступний день починається з блукання гастрономічним ринком – мабуть, найкращим у Франції. Всі ресторани високої кухні закуповуються саме тут – кращої якості і свіжості не відшукати. І ми прикупили делікатесів – сирів, знаменитих ліонських соссісонів, тістечок-макарунс , щоб привезти рідним і близьким частинку французької кухні.

Замок Шато де Пізе вразив розмірами винних підвалів і смаком вина. А який там парк! Ідеально спланований і доглянутий.  Зі всіх сторін Замок оточують виноградники.  Енолог з Шато де Пізе каже – вино тут роблять за найвищими технологіями  і водночас зберігаючи найдавніші таємниці смаку.

                

Загадку про те, що чекає нас на обід – розгадано ще дорогою в ресторан. В цьому районі – безліч озер, де водяться жабки, ось їх підсмаженими і у часниковому соусі подали гостям з України. Попри екзотичність страви, жабки виявилися надзвичайно смачними, а десерти, сервіровані на терасі біля ріки Сони, довершили стан нірвани, у якому багато хто себе встиг відчути.

               

    

Коли здається, що краще вже не може бути,  всі з’ясовують, що може! Бо попереду переїзд в глибинку Божоле – невелику приватну виноробню. Там з покоління в покоління роблять вино з винограду, що росте буквально за декілька метрів від будинку.  Тут особливо відчуваєш єднання з природою, бо все, що пропонують господарі, вирощене на їхній землі і їхніми руками. З винарні сім’ї Жаке ніхто не вийшов без подарунка.

Щоб екскурсійна програма ще більше запам’яталась  Інспе запрошує провести вечір у ресторані готелю Мама Шелтер – дві мішленівські зірки – це неабиякий показник. І ми переконуємось - і їжа, і атмосфера найкраще відповідають статусу одного із найкращих ресторанів у місті. Прості за інгрідієнтами, але віртуозні за приготуванням страви, сповна дають відчути що таке Франція на смак.

               

Переповнені французькими враженнями і емоціями вирушаємо в Женеву.  Симпозіум ІТІ – те,  куди прагнуть потрапити дентальні імплантологи, пародонтологи , ортопеди з цілого світу. Тут від найбільших авторитетів в галузі дізнаємося про найактуальніші тенденції на найближче майбутнє. Попри непросту ситуацію на Батьківщині, українська делегація представлена як ніколи чисельно. 60 учасників з України – це вдвічі більше, ніж було минулого Симпозіуму, а отже може свідчити, що українські лікарі прагнуть іти в ногу зі світовими досягненнями і привносити свою частку у глобальну стоматологічну науку та практику.

                

Цифрові технології і можливості для їх використання у стоматологічній практиці – це тема першого дня Симпозіуму.  Дискусії тривають і після офіційного завершення сесії – в ресторані біля озера у товаристві українських лікарів. Але хіба лікарям зі всіх куточків України можна обмежитися тільки професійними розмовами. Політика, сімейні справи, стосунки між людьми і враження від міста – нам цікаво говорити про все! 

             

Другий день Симпозіуму – традиційно найбільш насичений тематично і за складом лекторів.  Пріоритетною є тема периімплантитів, яка вкрай цікава і актуальна для усіх без винятку імплантологів.  «Іноді на такі конгреси і симпозіуми їдеш за одним-єдиним новим словом і воно стає ключовим і у твоїй подальшій роботі», - чуємо в кулуарах Симпозіуму від українців. І це так, адже знання і досвід накопичуються буквально по крихтах.

         

         

Не крапкою, а знаком оклику другого дня Симпозіуму стає грандіозна вечірка від  Straumann, влаштована з нагоди 60-ліття  компанії.  Колосальний внесок Straumann у світову дентальну імплантологію наочно демонструють на велетенському екрані. Презентація досягнень компанії  вміло переплетена із найважливішими подіями кожного десятиліття, починаючи з 1954 року.  І от, коли серед  знакових речей в політиці, кінематографі, історії, економіці, шоу-бізнесі,  декількома кадрами промайнули події  Українського майдану, емоціям не було краю – весь зал, що вміщав понад 4 тисячі людей почув, що тут присутня  українська делегація.  Вечірка вдалась на славу – танці під живу музику, спілкування, посмішки гарантували чудовий настрій.

З верхнього поверху нашого готелю видно Женевське озеро, в двох кроках – квітучо-зелене-живе диво - Ботанічний сад Женеви посеред і так надзвичайно зеленого і привітного міста.

Не забуваємо і про тих, хто приїхав на Симпозіум зі своїми половинками – для них своя програма. Гід Оксана провела не лише історичними маршрутами Женеви, а й навела численні цікаві факти із сучасного життя одного із найдорожчих і респектабельних міст світу, куди прагнуть вершки світового істеблішменту і бізнесу.

Женевське озеро і фонтан, клумби, фантазії творців яких не перестаєш дивуватися, розкішні бутіки найвідоміших світових брендів, годинники, шоколад, неймовірно чисте повітря і вулиці,  аскетичні в декорі будинки, збудовані в епоху зародження протестантизму, повага до приватної власності і дивовижна суміш з облич представників всіх рас і націй. Такою побачили Женеву поза стінами виставкового комплексу Палекспо, де відбувався Симпозіум.

  

Отож, незабутні п’ять днів добігали кінця. Прощатися було трохи сумно, але попереду вже чекали робочі будні і сім’ї, що скучили.  Всім швидше хотілося поділитися із ними побаченим і почутим. 

Залишається сказати лише велике дякую за емоції, спілкування, посмішки і відмінний настрій, який протримався всю поїздку, всім, хто відгукнувся на запрошення Інспе і розділив з нами всі враження та події. Ви – неймовірні, ще раз дякуємо і до нових зустрічей!

 

Наші партнери: